kismamaHányszor hallottuk már azt a mondást, hogy „egy gyerek jön, egy fog megy”? Sajnos túl sokszor, és igazság nem sok van benne.

Régebben általános tévhit volt, hogy a magzat a várandós kismama fogaiból vonja el a szükséges kalciumot. Sokan még ma is így gondolják, holott ez nem így van. A magzat – amennyiben nem jut elég kalciumhoz a kismama kalciumbeviteléből – a kismama csontállományából vonja el a fejlődéséhez szükséges ásványi anyagokat.

Akkor mégis miért olyan veszélyeztetett a kismama fogazata a várandósság és a szoptatás ideje alatt?

A kismama hormonháztartása gyökeresen megváltozik az előző állapotához képest. Ezen kívül jelentős anyagcsere változások is fellépnek. Ez óriási hatással van a nyáltermelődésre, valamint a nyál összetétele is megváltozik, jóval savasabb lesz, mint előzőleg volt. Ezt még tovább fokozza az esetleges hányás, ami a terhesség első harmadában igen gyakori. Ez azonban csak az egyik tényező, ami hatással van a fogak épségére.

A hormonháztartás megváltozása miatt a szájüregben a nyálkahártya vérkeringése is megváltozik. Ettől sokszor a kollagénrostok is lazábbak lesznek. Rossz esetben ez olyan méreteket ölthet, hogy a fogak meglazulnak, de minden esetben érzékenyebbé válik az íny. Ez sajnos sokszor oda vezet, hogy a kismama, a kellemetlen érzés miatt, még ritkábban mos fogat, és ez a lehető legrosszabb, amit tehet.

Kismama fogat mosEz azonban még mindig nem minden, van még egy tényező, ami szintén nem segít a helyzeten. Ez pedig a szájüregben lévő baktériumokra adott immunválasz. Ez is megváltozik terhesség alatt, még több teret engedve a baktériumok felszaporodásának.

A megoldás roppant egyszerű, alapos szájápolás. Terhesség ideje alatt nem elegendő a napi kétszeri fogmosás. Minden egyes étkezés után fél órával fogat kell mosni, naponta legalább egyszer a fogközöket is ki kell tisztítani fogselyemmel és fogköztisztító kefével. Érdemes szájzuhanyt is használni. Ez igen kellemetlen az érzékeny íny miatt, de még mindig kellemesebb, mint később a fogszuvasodással bajlódni.

A baba fogai

A baba fogaiMég egy fontos tényező. A baba tejfogai szinte teljesen kifejlődnek az állcsontban a terhesség ideje alatt. Bizonyított tény, hogy nem csak a bevitt ásványi anyagok határozzák meg a baba fogazatát, hanem a kismama fogazatának állapota is. A fogszuvasodást okozó baktériumok nagy részét a baba a kismamától, majd később az őt gondozó felnőttektől kapja el. Mondhatjuk úgy is, hogy a fogszuvasodás sajnos fertőző. Éppen ezért, a terhesség alatti (és későbbi) kielégítő szájápolással gyermekünk fogainak minőségét is megalapozzuk.

Még egy pár szó a szájhigiéniáról. Előfordul, hogy a terhesség alatt megváltozott hormonháztartás miatt a fogkő is sokkal gyorsabban lerakódik. Még azoknál a kismamáknál is előfordulhat ez, akik korábban egyáltalán nem találkoztak a fogkő problémával. A terhesség első harmadában ugyan nem javasolt a fogkő eltávolítás, de utána akár többször is érdemes ezt elvégeztetni, hiszen ez is csökkenti a szájüregben elszaporodó baktériumokat.

Amennyiben nagy figyelmet szentelünk a szájápolásnak, a kellemetlenség ellenére is, akkor a fogaink egészsége a terhesség és a szoptatás ideje alatt is megőrizhető.

Implantátum