Ma már tudományosan bizonyított tény, hogy a rossz szájhigiénia elősegítheti az Alzheimer-kór kialakulását.

Bár első ránézésre nincs összefüggés a két egészségügyi tényező között, de egy brit kutatás alapján ma már biztosak lehetünk abban, hogy mégis ez a valós helyzet.

Az alapvető problémát a Porphyromonas gingivalis nevű baktérium okozza, ami a fogínybetegségek nagy részéért felelős, és ami rossz szájhigiénia mellett képes elszaporodni a szájüregben. Amikor ez a baktérium túlburjánzik, akkor a rágás során is képes bejutni az íny alá, majd a véráramba, így könnyedén eljut az agysejtekhez.

A probléma ott kezdődik, amikor a baktérium bejut az agyba, és a szervezet erre egy nem túl optimális immunválasszal reagál. Olyan vegyületet állít elő a baktériumok elpusztítására, amik nem csak a kórokozó baktériumokat, de az agysejteket is elpusztítják.

A vizsgálat

A fenti megállapítás nem pusztán feltételezés, pontos kutatási adatok állnak a háttérben.

A Közép-Lancashire-i Egyetem kutatói különböző agymintákat vizsgáltak. A vizsgálatok során egyértelműen kiderült, hogy a demenciában szenvedők agymintájában szokatlanul magas volt a fent említett kórokozó baktériumok száma.

Az érdekesség ott is megmutatkozik, hogy ugyanezt a kórokozó baktériumot már korábban összefüggésbe hozták egyéb megbetegedésekkel, például cukorbetegséggel, szívbetegséggel, valamint a stroke-kal. A vizsgálat eredményei alapján azonban kiderült, hogy ennél jóval kiterjedtebb területeken okoz károkat a Porphyromonas gingivalis baktérium.

A vizsgálat eredménye

Sim Singhrao, a vizsgálatot vezető egyik kutató így nyilatkozott a felfedezésükről:

“Abból az elméletből indultunk ki, hogy ha az agy rendszeresen baktériumoknak van kitéve és azok a fogínyből származnak, a bekövetkező immunválaszok elvezethetnek az idegsejtek halálához és a valószínű emlékezetvesztéshez.”

Mit tehetünk?

Eddig is tisztában voltunk a szájhigiénia fontosságával, de a fenti tények figyelembe vételével láthatjuk, hogy ez még fontosabb, mint eddig gondoltuk.

A fogak egészsége nagyon fontos, ezt szinte mindenki tudja. Az azonban eddig nem volt teljesen világos, hogy milyen mértékben befolyásolja szervezetünk egészét a szájban elszaporodó kórokozó baktériumok megléte.

Mint láthatjuk, az Alzheimer-kór kialakulását is nagymértékben elősegíti, ha nem mosunk fogat rendszeresen.

Amit tehetünk, az a rendszeres fogmosás, valamint a rendszeres fogorvosi ellenőrzés.

Fogpótlás