Gyümölcs utáni fogmosásNyáron sokkal több gyümölcsöt eszünk, mint az év többi részében, ezért éppen most aktuális a kérdés, hogy mikor és hogyan mossunk fogat gyümölcs után.

Régebben rengeteg tévhit keringett a fogmosással kapcsolatban. Egy ideig az volt az általános elképzelés, hogy evés után azonnal fogat kell mosni, hogy a lepedéknek ideje se legyen lerakódni. Az utóbbi években azonban fény derült arra, hogy az evés utáni azonnali fogmosás többet árt, mint használ.

Étkezés utáni pH érték

Minden étkezés után megváltozik a szájüreg sav-bázis egyensúlya. Különösen igaz ez a szénhidrátokra, és az egyéb magas savtartalmú ételekre.

A fog védőrétege – a fogzománc – a szervezetünkben található egyik legkeményebb anyag. Ennek ellenére a száj pH értékének megváltozása bizonyos fokú „felpuhulást” eredményez. Amikor ebben az állapotában – tehát evés után – azonnal nekilátunk fogat mosni, akkor még a fogkefe is alkalmas arra, hogy sérülést okozzon a fogzománc felszínén. Természetesen itt nem egy alkalomról van szó, de ha általában evés után azonnal fogat mosunk, akkor egy idő után az karcosodást, egyéb károsodást eredményez.

Éppen ezért evés után érdemes a fogmosással fél órát várni. Hozzávetőlegesen ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a száj pH értéke normalizálódjon. A rágógumi használata fokozza a nyáltermelődést, ami ezt a fél órát lerövidítheti.

Fogmosás gyümölcs után

Az előző szakasz a normál étkezésekre vonatkozott. De mi a helyzet a gyümölcsökkel?

A gyümölcsöknek extra magas a savtartalma, ezért jócskán kibillenti a szájüreg pH értékét. Éppen ezért, gyümölcs fogyasztása után még fontosabb, hogy ne mossunk azonnal fogat. A pH érték normalizálódásának érdekében azonban tehetünk valamit, ami egyszerűbb, mint gondolnánk.

Gyümölcsevés után tiszta vízzel öblítsük ki alaposan a szánkat. Ezzel gyorsítjuk a folyamatot, valamint a gyümölcssav károkozását minimálisra csökkentjük. A fél órát ebben az esetben is várjuk ki, és csak azután mossunk fogat.

Első ránézésre ez bonyolultnak tűnhet, de egyáltalán nem az. Mindössze egy azonnali szájöblítés és fél óra múlva egy fogmosás szükséges ahhoz, hogy megtartsuk fogaink épségét.

Ezt a folyamatot könnyedén szokássá lehet alakítani, valamint gyermekeinket is érdemes rábeszélni. Nem vesz el sok időt az életünkből, és egészséges fogaink meghálálják a törődést.

Fogpótlás