FogmosásA kérdés roppant egyszerűnek tűnik, ám mivel a legtöbb fogászati probléma a fogmosás elégtelenségéből fakad, talán mégsem ennyire egyértelmű.

A legtöbb ember nem megfelelően mos fogat. A hatékony fogmosásnak rendszeresnek kell lennie. Megfelelő ideig kell, hogy tartson, valamint a technika is nagyon fontos.

Rendszeres fogmosás

A legideálisabb helyzet az volna, ha minden étkezés után lenne lehetőségünk fogat mosni, de ez legtöbbször nem kivitelezhető.

Sokszor még a napi háromszori fogmosás is akadályokba ütközik, holott egy kis szervezéssel megoldható lenne. Folyóvíz minden munkahelyen van. Egy fogkefe pedig nem foglal olyan sok helyet, hogy ne lehetne magunkkal vinni.

Amennyiben erre nincs lehetőség, a reggeli és esti fogmosás feltétlenül szükséges.

A probléma ott kezdődik, amikor a reggeli fogmosást túl sietősen végezzük. Még rosszabb a helyzet, ha este túl fáradtak vagyunk, és ezért kimarad a fogmosás.

Érdemes tudni, hogy az esti fogmosás a legfontosabb. Alvás közben minden életfunkciónk lelassul, így a nyáltermelődés is. Emiatt megnövekszik a lepedékképződés, ami folyamatosan rontja a fogak állapotát. Nagyon fontos, hogy a lepedék a lehető legkevesebb ideig legyen a fogakon. Ezért az esti fogmosást semmi esetre se hagyjuk ki.

Az étkezések utáni fogmosáshoz még hozzá tartozik, hogy ne azonnal tegyük ezt meg. Evés után érdemes kiöblíteni a szájüreget, majd félórával később mossunk fogat. Ezzel a szájüreg természetes vegyi folyamatait nem zavarjuk meg, és a szájhigiéniának is eleget teszünk.

Fogmosás időtartama

A fogmosás időtartama a második legnagyobb gond, amire nem fektetünk elegendő hangsúlyt. Ez egy fontos tényező, mely nagymértékben befolyásolja fogaink állapotát.

Sokan fél perc alatt „átszaladnak” fogaikon a fogkefével, és ezzel el is intézik a fogmosást. Ez nem elegendő.

Sok helyen sokféle vélekedést lehet olvasni az időtartammal kapcsolatban, két-, három- vagy ötperces fogmosásról. A két perc a minimum. Ezt érdemes mérni, hiszen fogmosás közben sokkal gyorsabbnak érezzük az idő múlását, mint amilyen az valójában.

Amennyiben figyelünk arra, hogy fogaink teljes felszínét alaposan megtisztítsuk, akkor nem is szükséges mérni az időt, mert ez legalább kétperces teendő. Ennél rövidebb idő alatt nem igazán lehet alapos tisztítást végezni.

A fogmosás technikája

Bármilyen technikához is folyamodunk, a cél a fogak teljes felszínének megtisztítása.

Ragaszkodjunk a körkörös mozdulatokhoz, mivel így távolítják el a legtöbb lepedéket a fogkefe sörtéi.

Úgy tisztítsuk fogainkat, hogy kívül-belül, valamint a rágófelületen is haladjunk át, mindeközben az íny felső részét is érintsük a fogkefével.

Fontos! Kerüljük az erős vízszintes „sikálást”, mert ettől az íny visszahúzódik. Általában véve tanácsolható, hogy ne nyomjuk rá túlságosan a felületre a fogkefét, nem ettől lesz tisztább a fogfelszín.

Többször haladjunk át a teljes fogazaton, hiszen az első alkalommal a lepedék egy részét csak fellazítjuk, de nem távolítjuk el.

Végül a nyelvünket is tisztítsuk meg a lepedéktől, így megakadályozzuk a baktériumok elszaporodását. Leheletünk is sokkal kellemesebb lesz nyelvtisztítás után.

A fogak felületének sorrendjére nincs szabály. Érdemes saját magunknak kialakítani egy sorrendet, ami rövid idő alatt szokássá válik. Így nem felejtünk ki egyetlen részt sem.

A fogselyem és a szájvíz használatával egy másik írásban foglalkozunk részletesen.

Fogpótlás