ImplantátumA fogászati implantátum egy titánból készült művi foggyökér, ami az elveszített fogak gyökerének helyettesítésére szolgál.

Az implantátum egy sebészeti eljárás – fogbeültetés – során kerül az élő csontszövetbe. Később erre az implantátumra kerül a fogfelépítmény, legyen az korona, híd, illetve egyéb fogpótlás.

A fogászati implantátum napjainkban a legmodernebb és legjobban működő módszer az elveszített fogak pótlására. Különlegessége, hogy szinte pontosan megegyezik az eredeti foggyökér működésével. Nemcsak esztétikailag, de funkcióját tekintve is természetes viselést tesz lehetővé.

Az implantátum beültetését kissé megnehezíti, amikor nem áll rendelkezésre elegendő csontmennyiség. Egyszerűen szólva, ilyen esetben az implantátum „nem fér el”, mert a csont túlságosan elvékonyodott. Ebben az esetben az implantátum beültetése előtt, illetve bizonyos esetekben ezzel egyidejűleg csontpótlás szükséges.

Az implantátum másik nagy előnye, hogy szinte mindenki számára elvégezhető, valamint a fogbeültetés sikerességi aránya nagyon magas, 90% feletti. Az implantátum beültetése után nincs idegentest érzés, viselése teljesen természetes.

Az implantátum alkalmazása előtt nem volt lehetőség arra, hogy valaki a teljes fogatlanság állapotában rögzített fogpótlást kaphasson. Implantátum révén viszont ma már ez is lehetséges.

Fogpótlás