Brånemark professzor először Gösta Larsson életét változtatta meg, amikor ötven évvel ezelőtt implantátumokat ültetett be elveszített fogai helyére. Felfedezése és sikeres kísérlete után emberek millióinak életminőségét javította.

gosta-larsson-per-ingvar-branemark

Ötven évvel ezelőtt, 1965-ben Svédországban, Göteborgban Gösta Larsson volt az első ember, aki vállalkozott az első fogbeültetés kísérletre. Brånemark professzor (a fotón jobbra) és Gösta Larsson (a fotón balra) találkozása mindkettőjük életét gyökeresen megváltoztatta, és megteremtette a fogászati implantátumok beültetésének alapjait.

25 évvel később, a fogászati implantátumok technológiája alapján Gösta Larsson csonthorgonyzott hallókészüléket kapott, amivel sikerült leküzdeni a halláskárosultságát.

Gösta Larsson több mint negyven éven át viselte implantátumait, azok haláláig jól „működtek”.

Az implantátum beültetése után a professzor és Gösta szoros kapcsolatot tartottak fenn. Ezen évek alatt szűrték le azt a tapasztalatot, hogy az implantátum beültetésének sikeressége szoros összefüggésben van a kifogástalan szájápolással.

Két ember merészsége tette lehetővé, hogy több millió orálisan fogyatékos embernek legyen lehetősége az emberhez méltó életre. Az elmúlt fél évszázad alatt bebizonyosodott, hogy felfedezésük sikeressége igen magas arányokat mutat, tehát a fogbeültetés a legjobb megoldás a szájüregi állapotok rehabilitációjára.

Implantátum