Sokan még ma is tévesen úgy gondolják, hogy a fogak csak „kémiai” úton roncsolódhatnak, ám sokszor külső behatás az ok, amiért a fog meggyengül, végül letörik. Nézzük a leggyakoribb eseteket.

Főként férfiak körében elég gyakori a foggal történő sörnyitás, ragasztószalag elszakítás, dobozok kibontása, valamint minden hasonló eset, amihez egy olló vagy egy kés is megfelelő eszköz lenne. Amikor ez szokássá válik, akkor az a bizonyos fog, amellyel a tevékenységet végezzük, megsérül, meggyengül, végül letörik.

Hasonlóan gyakori eset a keménycukorka elropogtatása. Ez nem csak annak cukortartalma miatt nem ajánlott, hanem a fizikai sérülés miatt sem. A cukorka szó szerint szilánkokra pattan szét, ami nem tesz jót sem a fogaknak, sem az ínynek.

Hazánkban még ma sem mindenki használ fogvédőt azokhoz a sporttevékenységekhez, melyek közben a fog fenyegetve van. Nem csak a küzdősportok jöhetnek szóba, hanem a jéghoki, vagy a sokkal gyakoribb futball is.

A nyelvpiercing az egyik legkárosabb “eszköz” a fogakra nézve. Sajnos, az utóbbi években túlságosan elterjedtté vált a fiatalok körében, és sokan nem is tudnak róla, hogy foguk épségét veszélyeztetik vele.

A fogcsikorgatás is előbb-utóbb a fogak károsodásához, majd letöréshez vezet. Aki álmában, önkéntelenül csikorgatja a fogát, annak érdemes éjszakára fogvédőt viselnie.

A tárgyak rágcsálása sem tesz jót a fognak, ez is kívülről, fizikailag gyengíti annak szerkezetét. Leggyakoribb a toll, ceruza és egyéb használati tárgy rágcsálása, amiről érdemes gyorsan leszokni.

Végül a körömrágást is muszáj megemlítenünk, ami szintén gyakoribb és károsabb a fogakra, mint gondolnánk. Emellett a körmünk sem nyújt túl szép látványt, ha rágcsáljuk.

A felsorolt esetek csak rossz szokások, melyekről önfegyelemmel le lehet szokni. Érdemes megfontolni, fogaink épsége múlik rajta.

Fogpótlás