Még ma is kevesen tudják, hogy a fogszuvasodás nem „magától” jön létre, hanem baktériumok okozzák. Ennél fogva ugyanúgy „fertőzhet”, mint bármilyen más kórokozó baktérium.

A kérdés az, hogy akkor eddig rosszul tudtuk, hogy a fogszuvasodást a sok édesség fogyasztása okozza? Mondjuk úgy, hogy félig rosszul tudtuk, ugyanis ez nem okot szolgáltat, hanem megfelelő körülményt.

Minden ember szájában rengeteg baktérium van. Ezeknek a többsége szükséges, kis része pedig kórokozó baktérium. A probléma ott kezdődik, amikor az egyensúly felborul és a kórokozó baktériumok kerülnek többségbe. Hogy történhet ez meg? Ismét a nem megfelelő szájhigiéniánál kötöttünk ki.

A szájüregben lévő kórokozó baktériumok akkor képesek nagymértékben elszaporodni, ha a körülmények ezt lehetővé teszik. A baktériumok élettere a lerakódott szénhidrátok, cukrok. Ebben élnek és ebből táplálkoznak. Ha ez a körülmény adott, akkor a fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodnak.

Amikor egy ember szájában túl sok fogszuvasodást okozó baktérium van, akkor egy egészséges fogazattal rendelkező személy könnyen megfertőződhet csókolózás révén. Az utóbbi években több feljegyzés is készült hasonló esetekről.

A megoldás azonban egyszerű. Fordítsunk nagy hangsúlyt a megfelelő szájhigiéniára, valamint párunkkal együtt járjunk rendszeresen fogászati kontrollra. Így minimálisra csökkenthető a folyamatos visszafertőződés esélye.

Fogpótlás